Ensimmäisenä lenkillämme vastaan tuli pieni tammi. Terhoja ei vielä löytynyt, mutta kyseisen puun erottaa helposti myös lehdistään. Tammea kasvaa luonnonvaraisena vain kaikkein eteläisimmässä ja lounaisimmassa Suomessa, sielläkin yleensä vain parhailla mailla.
Pieni haapa sattui myös matkallemme. Haavan tunnistaa helposti sileästä, ympäri vuoden harmaasta kuoresta, jossa on yleensä kirkkaan keltaista jäkälää. Haapa luo elämän rikkautta ympärilleen tarjoamalla monille eläväisille suojaa ja ravintoa niin kesällä kuin talvellakin.
Tätä kyseistä kukkaa emme tunnistaneet, mutta sitä oli paljon ojanpielessä. Muistuttaa hieman lapinvuokkoa.
Kielo on aina ollut äitimme suosikkikukka ja sen takia sen niin helposti tunnistaakin. Kielo on myös kaikilta osin myrkyllinen, ja siitä meitä lapsena paljon varoiteltiinkin. Ei saanut kieloja keräillä, vain jos pesit kädet erittäin hyvin jälkeenpäin.
Kielo on valittu vuonna 1967 Suomen kansalliskukaksi.
Kielon tunnistaa hyvin kellomaisista valkoisista kukistaan ja heleänvihreistä, tötterömäisistä lehdistään.
Tämä pieni sininen kukka jäi arvoitukseksi, kasvoi siis Etelä-Suomen sammaleisella alustalla, jospa joku osaisi sen tunnistaa!
Kuvatessani löytöä pelästyin kimalaista joka pörräsi korvani ohi suoraan kuvattavaan kukkaan. Hauska kuva siitä saatiinkin aikaan.
Uskoisin tämän kukan olevan akileija, tarkemmin lehtoakileija. Tämä kukka on erittäin korkea (jopa 80cm) ja erikoisenmuotoiset kukat ovat usein kirkkaan sinisiä, mutta voi esiintyä myös sinipunaisia, vaaleanpunaisia, valkoisia tai kirjavia lehtoakileij
Löytyipä lisää puna-ailakkiakin, mutta siitähän me olemmekin jo maininneet pihamme kasviston yhteydessä.
Keltakukkaisia leinikkejä on suomessa parikin kymmentä ja melkeimpä vain asiantuntija voi ne takuuvarmasti erottaa toisistaan. Tämän kyseisen leinikin olettaisin olevan niittyleinikki, koska se on tietääkseni yleisin ja voi kasvaa tämän leinikin tapaan noin puolimetriseksi.
Niittyleinikin tunnistaa parhaiten kolmiosaisista, ruodottomista lehdistään ja pitkästä varrestaan. Koko kasvi on kitkerä ja lievästi myrkyllinen, joten eläimet (kuten karja) kaihtavat sitä.
Piti välillä päästää hauvaa uimaan, on ollut pitkä lenkki kukkien parissa
Erehdyin tätä kyseistä kukkaa luulemaan alun perin nokkoseksi ja niin olen olettanutkin jo useiden vuosien ajan. Kuitenkin kukka paljasti, että kyseessä onkin valkopeippi. Usein valkopeippi kasvaa nokkosen seurana ja onkin siksi erittäin vaikea erottaa nokkosesta kukkimattomana. Valkopeippi ei nokkosen tapaan polta koskettaessa, joten sitä voi huoletta myös poimia.
Muistakaahan myös, valkopeipin ojentaminen kosijalle on hienotunteinen tapa antaa rukkaset.

Tämä kasvi oli erittäin vaikea tunnistaa, enkä tiedä tunnistinko edes oikein, mutta minusta tuntuu, että tässä on poimulehti. Sillä on suuret lehdet, jotka muistuttavat hieman piparkakkuja ja teräväkärkiset kukat. Poimulehtilajeja on löydetty Suomesta jopa 25 erilaista lajia ja luku on varmasti kasvanut minun tietokantani päivityksen jälkeen. Useimmat näistä ovat kuitenkin vierasperäisiä lajeja.
Poimulehti on myös vanha hyötykasvi, jonka lehtiä on käytetty vihanneksena ja teeaineena. Voi käyttää myös värikasvina.
Kiitos kun liityit seuraamme tänäänkin, nähdään taas myöhemmin uusien löytöjen parissa!